155 Vänaren rundt med Askeladden Reiser

Per Martin Haakenstad • 30. juni 2024

For mange år siden var kona og jeg på ferietur Vänaren rundt med bil. Nå har jeg vært på samme turen med Askeladden Reiser.

Dette var en tre dagers rundtur hvor vi blant besøkte Echstedska gård, Karlstad, Mariestad, Läckø slott og Tanums Gjestgifveri.

Avreise var onsdag 19. juni klokka ni fra Hønefoss, og vi var 23 fra Seniorforeningen på Kartverket som var med på turen. Første stopp var en halvtime i Årjäng, her er det Systembolag. De fleste av oss hadde planlagt innkjøp fredag, men da var det stengt grunnet feiring av midtsommerdagen. Så derfor gjorde vi ønskede innkjøp i Årjäng.

Echstedska gård

Omvisning var avtalt kl. 13.00 ved Echstedska gård utenfor Säffle, så vi måtte komme oss videre. Kanskje den merkeligste av Värmlands fortsatt bevarte eldre gårder. Den praktfulle herregården byr på rustikk eleganse, symmetri og enkelhet, bibelske scener og høytidelig nøysomhet som møter blomstrende maleri og svingete rokokkobein. På utsiden, et strengt karolingisk herskapshus, bygget 1762-64, men i interiøret blomstrer det av utsmykket rokokko.

Gården har også landets vakreste utedass med takmalerier fra 1700-tallet, urtehage og 25 värmlandske eplesorter. Utedassen er en fem-seter og måtte selvsagt prøvesittes. Urtehagen er rett utenfor dassen, kort vei for gjødsla altså.

Her er linken til gården: https://www.saffle.se/uppleva-och-gora/upptack-saffle/besoksmal-och-utflyktstips/von-echstedtska-garden.html

Vår omviser var dyktig og tok oss med fra rom til rom etter først å ha gitt oss en innledning ute. Og ute ble det klargjort til midtsommeraften, stanga lå nede og ventet på pynting. Området var beplantet med mange fine blomster.

Etter omvisningen ble vi ledet inn i kafeen hvor det ble servert nydelig hjemmelagd suppe sammen med loff.

Sola skinte, men det blåste kraftig, så det var godt med en genser eller ei jakke utenpå. Sjåfør Geir Olsen fra Askeladden sørget for at temperaturen i bussen var behagelig for alle.

Karlstad

Vi kom til Karlstad midt i rushtida, og det var ganske hektisk i trafikken. Det var ikke bare bare å manøvrere en stor buss fram til hotellet vårt, Clarion Collection Hotell Drott. Det ligger rett ved hovedgata som går langs jernbanelinja. Etter en ekstra runde inn i sentrum «snudde» vi i ei rundkjøring og kom i retning hotellet igjen. En bil hadde stoppet på plassen for busser utenfor hotellet, og Geir parkerte omtrent oppå bilen, så sjåføren skjønte at han måtte flytte seg raskt. Vi kom oss ut av bussen og fikk sjekket inn.

Middag var bestilt på hotellet kl 19, så nå hadde vi litt tid til fri disposisjon. Noen slappet av på hotellet, noen gikk en runde for å se på noen severdigheter, mens andre fant et passende vannhull. Jeg hadde på forhånd lest at Domkirken i Karlstad var verdt et besøk. Joda, det var en fin kirke, men ikke på langt nær så fin som mange domkirker i Norge. Så der slo vi svenskene....

Kontrasten var stor til en statue som sto i ei gate nær kirka.

Karlstad ble forøvrig grunnlagt i 1584, men i 1865 brant store deler av sentrale deler av byen ned. Etter brannen laget man et eget gatesystem som har gitt det utseendet den har i dag.

Middag var en buffet med mest tapas- og tacotilbehør. Men maten smakte bra og alle ble gode og mette.

Mange ville en tur på by´n, og Stadshotellet var rette stedet fant vi ut. Der skinte solen lengst utover kvelden. Uterestauranten der var et populært sted for flere enn oss, men vi fikk alle plass og fikk våre drikkevarer servert. Vi var ikke de første som gikk fra stedet.

Neste morgen våknet jeg tidlig, og det ble en tur med kamera rundt i byen før frokost. Artig å «oppdage» byen på en litt annet tid enn når det er «full fart». Det flotte Badhuset var omgjort til leiligheter.

Karlstad har egen opera.

Noen inntrykk fra morgenturen i Karlstad. Det er Klaraelven som renner gjennom byen.

Sjøtrop

Vi hadde avtalt avgang klokka ni med sjåfør Geir. Alle møtte i god tid og snart var vi på vei mot neste stopp – Sjøtorp sluser. Det er stedet hvor Gøtakanalen møter Vänaren.

Se mer her: https://www.sjotorp.se/

Gøta Kanal ble bygget for hånd av 58 000 soldater. Den ble påbegynt i 1810, og de brukte over 20 år på å bygge den. Sammen med Trollhätta Kanal som strekker seg fra Vänaren til Gøteborg, danner Göta Kanal en vannvei tvers gjennom Sverige fra kyst til kyst. Kanalen har 58 sluser, åtte av dem er på en strekning på drøye tre kilometer ved Sjøtorp.

Vi hadde flaks, for da vi stoppet der kom det en båt som skulle gjennom slusene, og vi fikk se hvordan slusingen foregikk. Når båten hadde kommet gjennom slusene var det bare en hindring igjen - brua. Men svingte til side mens trafikke måtte vente, og båten kom videre. En kom på en kjekk moped, mens en hadde en ganske hårete Mercedes med en stor motor som bromma og låt.

Läckö slott

Noen kjøpte seg en is eller en kaffekopp før vi måtte videre til Läckö slott. Her var lunsj bestilt til kl 13.00, før vi skulle ha omvisning på slottet. Lunsjen ble servert i et bygg et stykke unna slottet. Maten smakte utmerket. Vinen var god også....

Omvisning var avtalt kl 14.30, og vi rakk det akkurat. Det tar tid å forflytte en menneskemengde hvor skravla går, det er vanskelig å skravle og gå samtidig.....

En dyktig guide ledet oss gjennom mange av de fantastiske rommene i slottet, samtidig som han fortalte slottets spennende historie.

Läckö slott er et middelalderslott, eldste delen er fra 1298 og er i barokkstil. Slottet led av omsorgssvikt i mange år, men i 1652 ble det overtatt av sønnen til en greve. Et omfattende byggearbeide startet, og det er i stor grad hans slott vi ser i dag. I en periode på 1800-tallet ble slottet lite brukt og det ble nesten tømt for inventar som møbler og malerier. Senere har man klart å skaffe tilbake mye av det som ble borte.

Under guidingen i det ene rommet er det en liten poike som holder handa oppe hele tida. Når han endelig slipper til med sitt spørsmål, er det en interessant observasjon han har gjort. -Det er mange malerier av mennesker oppe under taket, men hvorfor er det noen svarte felter noen steder? En god observasjon og godt spørsmål, mente guiden. Og svaret er at de ikke har klart å skaffe tilbake alle maleriene som hang der før slottet ble tømt for inventar. Men de har et håp om å finne igjen de som mangler.

Det er mulig å overnatte på slottet for de som ønsker, men ikke i dette rommet. Kanskje det spøker der?

Mange flotte gjenstander og klær kan vi se på slottet.

Det var nok ingen fornøyelse å sitte i fangehullet.

Slottet har også en egen kirke.

Det er en stor, fin urte- og blomsterhage rundt slottet som ligger ved Vänaren.

Slottet er kjent for rik utstillingsvirksomhet. Da vi besøkte slottet var det en utstilling av kunstfotograf Kirsty Mitchells bilder.

Mariestad

Nattens overnatting var bestilt på Vänerport Stadshotell i Mariestad. Det var greit for Geir å finne fram hit, og han fikk parkert bussen rett ved hotellet. Nå hadde vi litt egentid før middagen kl 19. Også denne gang søkte jeg mot kirka i byen. Alltid interessant å se kirker innvendig, mange er vakkert dekorert. Mariestad ble grunnlagt i 1583 og var ferdig bygd i 1619. Kirken sees på som et symbol på reformasjonen og kampen mellom katolsk og protestantisk lære, som fant sted på slutten av 1500-tallet.

Etter middagen var det en del av oss som søkte ned mot brygga, det var der sola var lengst før den gikk ned. Men sola til tross, det blåste friskt og det var ikke særlig varmt på terrassen med uteserveringen. De som holdt ut lengst var nok de skrikende måkene. En del drøyde kvelden på et hotellrom etterpå, men det ble ikke den store festen på noen av oss. Vi er jo pensjonister, så .......

Jeg hadde tid til en liten rundtur i byen på morrakvisten før frokost. Her så jeg bl.a. ei gate hvor det var et eldre bygg med leiligheter på den ene siden og et nyere bygg i bra tilpasset stil på den andre siden. Ja, det går an.

Vadsbo museum var en fint sted, men ikke åpent da vi var i Mariestad.

Noen andre inntrykk fra byen.

Byen har ett av landets ti best bevarte bykjerner i Gamla Stan. Her er det bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Noen trebygninger er fra før den store bybrannen i 1693. I følge et skilt er dette byens best bevarte håndverkergård med røtter i 1700-tallet. Her var det tidligere et garveri. Genuint gårdsmiljø bestående av bostedshus og to gårdshus, hvorav den ene er en velholdt loftbod med svalgang. Gården har vært vandrerhjem siden 1944.

Hjemturen

Ja, så var det siste dagen i Sverige og vi var klar for returen med avreise klokka ni som vanlig.

Sommertrafikken hadde begynt på veiene, og med det følger også ofte trafikkulykker. Etter noen mil fra Mariestad kom vi til den første. En personbil hadde kjørt av veien. Politi, ambulanse og kranbil var på plass, men det tok tid å få ut sjåføren. Mens vi så på bilredningen, så nysgjerrige kuer på oss.

På vei nordover skulle vi nedom Gräbbestad, men før vi kom dit svingte vi av til Fjällbacka. En liten «sørlandsby». Snart kom et skilt som viste at veien var stengt for biler med campingvogn, men det sto ikke noe om at den var stengt for en buss fra Askeladden. Det ble trangere og trangere med centimeters klaring mellom buss og fjell, hus og biler, men vi kom fram. Takk til Geir som fikk velfortjent applaus etterpå.

I Gräbbestad holdt vi oss litt utenfor sentrum, men vi fikk da sett byen. Og vi rakk lunsjen til avtalt tid på Tanums Gjestgifveri. Gjestgifveriet er Sveriges eldste restaurant, etablert 1663. Stedet har en vinkjeller med topp kvaliteter. Maten vi fikk servert var også av topp kvalitet. Det har vært 27 eiere av gjestgiveriet, og dagens eier er fra Norge.

Neste stopp var Nordbysenteret. Butikker og det meste var stengt i Sverige grunnet midtsommerfesten, men senteret var selvsagt oppe. Veien dit var derimot stengt, nok en gang grunnet trafikkulykke. Først fikk vi beskjed om at det ville ta cirka 10 minutter, men så kom det melding om at det ville ta lenger tid. Politiet dirigerte så Geir fikk snudd bussen midt i veien.

I løpet av en times tid på senteret hadde alle handlet det de trengte. Og det var ingen kontroll i tollen på Svinesund.

Det var noen timer med busskjøring fra Svinesund til Hønefoss. Til glede og overraskelse formange dro vi fram en gammeldags bingomaskin og arrangerte bingo på turen hjem. Om det ble ropt bingo på hjørne, ei rekke eller fem rekker, var premien den samme – ei sjokoladeplate.

Vel hjemme i Hønefoss fredag kveld var alle enige om at vi hadde hatt en vellykket tur Vänaren rundt.

En stor takk til Merete hos Askeladden Reiser som har planlagt turen, og til sjåfør Geir som kjørte oss trygt på tur.

Ny tur for Seniorforeningen blir med Askeladden Reiser blir til Fossesholm og Kongsberg 19. september.

Av Per Martin Haakenstad 27. april 2025
Det er litt ledig plass i pensjonistkalenderen, og jeg benytter anledningen til en overnatting på hytta.
Av Per Martin Haakenstad 26. april 2025
Endelig fikk jeg mulighet til å besøke Roseslottet.
Av Per Martin Haakenstad 21. april 2025
Jeg har vært her en gang før.
Av Per Martin Haakenstad 17. april 2025
Tåke i bygda, tåke på skauen
Av Per Martin Haakenstad 10. april 2025
Mogopen (mofiffelen) blomstrer. Men hvor finner jeg den?
Av Per Martin Haakenstad 7. april 2025
For fullsatt sal avsluttet Stein Torleif Bjella og bandet sin turne.
Av Per Martin Haakenstad 6. april 2025
Flere ganger har jeg sett det ligger trær langs åkerkanten ved Busundbrua.
Av Per Martin Haakenstad 28. mars 2025
Jeg trenger ved på hytta
Av Per Martin Haakenstad 20. mars 2025
Det har vært mildt, det har regnet og det har vært kaldt. Kanskje jeg kan gå på skaran på Krokskogen?
Av Per Martin Haakenstad 1. mars 2025
Været skifter mellom sol og tåke
Flere innlegg